Dezvoltarea pisoiului
Pisoii
În primul an de viaţă, pisoii trec printr-o fază rapidă de schimbări, atât fizice cât şi mentale. Felul în care corectezi comportamentul pisicii va crea o legătură puternică între voi, iar astfel va deveni o pisică adultă stabilă emoţional şi cu un comportament bun. De la bun început, învaţă-ţi pisica cum să se comporte acasă, precum şi în preajma oamenilor şi a altor animale.
Folosirea litierei
Utilizarea litierei trebuie să fie prima și cea mai de bază abilitate pe care trebuie să o înveţe pisica ta, atunci când ajunge în noua ei casă. Pisicile sunt animale de companie foarte curate, iar instinctul lor de a-şi îngropa fecalele este puternic dezvoltat – pisicile sălbatice fac asta pentru a–şi masca mirosul. Majoritatea pisicilor care vin de la crescătorii sau de la adăposturi nu ar trebui să aibe prea multe probleme în ceea ce priveşte utilizarea litierei, deoarece acestea sunt deja dresate. La început, încearcă să eviţi aşternuturile parfumate – pisicile au nasul foarte sensibil, iar orice miros puternic le poate descuraja să folosească litiera. Atunci când îţi aduci pisoiul acasă, în primul rând, arată–i unde se află litiera. Dacă pisica ta foloseşte litiera, atunci o poţi lăuda şi poţi să îi oferi recompense gustoase. De obicei, pisoiul foloseşte litiera după masă sau după un pui de somn – la început, îţi poţi duce pisoiul în litieră, după ce termină masa sau după ce doarme. Pisica merită lăudată şi recompensată de fiecare dată când foloseşte litiera.
KATTSTRÖ ROȘU | Așternut pentru litiera pisicii, fără parfum
ECO STRÖ | Așternut 100% natural din rumeguș de pin și molid, pentru litiera pisicii
Înţelegerea limbajului pisicii
Pisicile au o mulţime de modalităţi verbale şi non-verbale pentru a comunica cu stăpânii lor. Pisicile pot mieuna, toarce sau şuiera, iar toate acestea sunt însoţite de un limbaj complet al corpului. Îţi poţi da seama de dispoziţia pisicii după poziţia urechilor, precum şi a cozii. Observă cu atenţie cum reacţionează pisica ta la ceea ce se petrece în jur, pentru a înţelege când este interesată de ceva sau când îi este frică. Aminteşte-ţi că nu eşti singur în acest proces de învăţare. Pisica ta, la fel ca tine, încearcă să te înţeleagă şi să facă conexiuni între tonul vocii tale şi dispoziţia ta.
Pisicuţa singură acasă
Despărţiţi de fraţi şi de părinţi, pisoii caută confort în braţele stăpânilor. Din păcate, nu poţi sta acasă prea mult timp cu pisicuţa ta, aşa că trebuie să-ţi înveţi pisica să se obişnuiască să stea acasă singură atunci când eşti la muncă sau la cumpărături. Începe să-ţi obişnuieşti pisoiul cu absenţe scurte, în care să fii puţin timp plecat. Încearcă să prelungeşti treptat timpul de absenţă. Te poţi juca cu pisoiul tău înainte să pleci din casă, pentru a-l ajuta să consume o parte din energie. Un pisoi obosit va merge la culcare odată ce ai ieşit din casă. Îi poţi lăsa jucăriile şi poţi porni un radio sau televizorul, ca o distragere suplimentară.